Gdzie jest produkowana witamina K?

Gdzie jest produkowana witamina K? Nie trzeba być specjalistą z zakresu medycyny, aby móc stwierdzić, że witamina K pełni istotną rolę w organizmie człowieka. Otóż odpowiada ona za róże procesu, m.in. za funkcjonowanie układu krwionośnego czy też kostnego. Co ciekawe – bierze udział w licznych reakcjach enzymatycznych. Czym dokładnie jest witamina K? Jakie jej podstawowe źródła możemy wyróżnić? Dlaczego witamina K ma tak duże znaczenie w przypadku dzieci? Jak powinna wyglądać prawidłowa suplementacja witaminą K? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników. 

Witamina K- co to jest?

Gdzie jest produkowana witamina K?
Gdzie jest produkowana witamina K?

Zanim zaczniemy zastanawiać się nad nieco bardziej zaawansowanymi kwestiami na temat witaminy K, w pierwszej kolejności powinniśmy dowiedzieć się, czym on tak właściwie ona jest. Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że może być ona wyrażona kilkoma nazwami, ze względu na to, że obejmuje kilka substancji ze względu na zbliżoną budową chemiczną. Wśród witaminy K możemy wyróżnić tą K1, K2 i K3. Co godne podkreślenia- dwie pierwsze charakteryzują się tym, że są naturalne, natomiast witamina K3 jest pochodzenia syntetycznego. Po raz pierwszy witamina K została odkryta w 1929 roku. Wówczas wyizolowano ją z lucerny. 

Po pewnym czasie uczeni zaobserwowali rozpuszczalność w tłuszczach, co było przełomowym momentem. Na podstawie wielu badań wywnioskowano, że witamina K ma ogromne znaczenie. Dlaczego? Otóż bierze ona udział w reakcjach biochemicznych, które to występują w organizmie. Dzięki niej możliwe jest utrzymywanie właściwego poziomu czynników krzepnięcia krwi. Dodatkowo utrzymuje stężenie białek, które hamują krzepnięcie krwi. Podsumowując, witamina K odpowiedzialna jest za to, aby krew miała prawidłową krzepliwość, co jest bardzo ważne w przypadku gojenia się ran. Odpowiada również za hamowanie krwotoków, a także skutecznie zapobiega nadmiernemu krwawieniu. Ma również bezpośredni wpływ na funkcjonowanie naszej gospodarki wapniowej, ze względu na to, że bierze udział w mineralizacji kości. 

Podstawowe źródła witaminy K

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy K. Pomimo wszystko drobnoustroje, które znajdują się w naszym układzie pokarmowym, są w stanie pośrednio tego dokonać. Oczywiście podstawowym źródłem witaminy K jest jednak pożywienie. Przykładowo witaminę K1 znaleźć można w wielu zielonych warzywach. Wśród nich warto wyróżnić m.in. szpinak, kapustę, seler, brokuły, sałatę, ogórki. Warto również wspomnieć o nieco innych produktach, czyli o awokado, jajkach, wątróbce. Co jednak z witaminą K2? Jak już wspominaliśmy wcześniej, pochodzi ona z syntezy, która przeprowadzana jest przez bakterie. Dlatego też znajdziemy ją we wszystkich produktach, które były fermentowane. Doskonałym przykładem mogą okazać się sery, jogurty, kiszona kapusta.

Dlaczego witamina K u dzieci ma tak duże znaczenie?

O ile nadmiar i niedobór witaminy K w przypadku osób dorosłych to dość rzadkie zjawisko, to jednak na pewne problemy narażone są noworodki czy też dzieci. Pamiętajmy o tym, że w przypadku niskiego poziomu witaminy K musimy liczyć się z chorobą krwotoczną noworodka, dlatego też w naszym kraju chwilę po urodzeniu podawany jest domięśniowo zastrzyk, który dostarcza witaminę K w niewielkie dawce- 1 mg. Dodatkowe rekomendacje związane są z dalszą suplementacją. Jest to szczególnie ważne, bowiem okazuje się, że wystąpienie skazy krwotocznej może pojawić się nawet do 3. miesiąca życia. Na tę kwestię powinniśmy zwrócić w sytuacji, kiedy dziecko karmione jest piersią. Zawartość witaminy K w mleku matki jest dość niski w porównaniu do gotowego mleka zastępczego. 

Jak powinna wyglądać suplementacja witaminą K?

Suplementacja witaminy K ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dawkowanie powinno jednak być odpowiednio przemyślane, bowiem zarówno niedobór, jak i nadmiar tej substancji może okazać się nieco szkodliwy. Jeśli chodzi o ilość potrzebnej witaminy, zależna jest od takich czynników, jak chociażby płeć, wiek, stan zdrowia. Wyróżnić można kilka wartości, które zostały podane przez Instytut Żywności i Żywienia. Przykładowo niemowlęta do 6. roku życia powinny zażywać 2 mikrogramy witaminy, natomiast dzieci od 1 do 3 lat już 30 mikrogramów. W przypadku dzieci od 4 do 8 lat optymalna wartość oscyluje w granicach 55 mikrogramów.

Ile witaminy K powinny zażywać dzieci, które mają od 9 do 13 lat? Specjaliści zalecają 60 mikrogramów. Nastolatkowie 14-18 lat potrzebują średnio 75 mikrogramów. W przypadku osiągnięcia pełnoletności poszczególne grupy dzieli się według płci. Przykładowo mężczyźni powyżej 18. roku życia powinni zażywać około 120 mikrogramów witaminy K, natomiast kobiety nieco mniej, bowiem 90 mikrogramów. Warto wspomnieć jeszcze o kobietach w ciąży i o tych, które karmią piersi. Prawidłowa podaż powinna oscylować w granicach od 75-90 mikrogramów. Zachowując te wartości możemy być pewni, że ilość witaminy K w naszym organizmie będzie wystarczająca.