Smaczna kawa do firmy – inwestycja warta uwagi

Aromatyczna kawa to jeden z najbardziej ulubionych napojów na świecie. Chętnie piją ją zwłaszcza pracownicy biurowi, dla których nieustanna koncentracja to niezwykle ważny czynnik efektywności. Za specyficzne oddziaływanie na organizm odpowiedzialna jest oczywiście kofeina. Kawa jest uprawiana w ponad pięćdziesięciu krajach na całym świecie. Ten wyjątkowy napar sporządzać można na wiele sposobów o czym najlepiej wiedzą wykwalifikowani bariści. Kawa do firmy? Tak, to zdecydowanie bardzo dobry pomysł.

Priorytetem usatysfakcjonowany pracownik oraz doskonały wizerunek firmy

W każdym dużym biurze na pewno znaleźć można przynajmniej jedną osobę, która jest prawdziwym smakoszem kawy. Wiele osób decyduje się jednak na picie tego napoju zwłaszcza ze względu na wyjątkowe właściwości pobudzające i ułatwiające koncentrację. Codzienny, poranny pośpiech uniemożliwia przygotowanie i wypicie smacznej kawy w domu. Pracownicy więc bardzo chętnie sięgają po pierwszy jej napar właśnie w biurze. Aromatyczna kawa dodaje energii, pomaga odzyskać wigor i pracować wydajniej. Wielu pracowników chętnie pije kawę nawet do kilku razy dziennie. Skutkiem tego jest możliwość optymalnego koncentrowania się na powierzonych zadaniach. A o to przecież głównie chodzi wszystkim pracodawcom. Kawa do firmy to więc inwestycja przede wszystkim w komfort pracownika, ale nie tylko. Smaczna, idealnie przygotowana kawa to także niezwykle istotny element każdego formalnego spotkania w biurze. Kawą częstowani są goście, partnerzy biznesowi i klienci. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że pyszna kawa wpływa wyjątkowo pozytywnie na ogólny wizerunek firmy. Jest spora szansa na to, że zadowolony i należycie ugoszczony klient będzie chętnie do firmy powracał.

Kawa do firmy – jaką wybrać?

Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje kawy. Fani tego napoju doskonale wiedzą, że najlepszą kawą jest ta w postaci ziaren. Co ważne, ziarna powinny być zawsze mielone tuż przed przygotowaniem naparu. Popularne kawy rozpuszczalne są co prawda wyjątkowo proste w przyrządzeniu, ale tak naprawdę nigdy nie wiadomo co stanowi ich konkretny skład. Kawa instant powstaje poprzez długi i skomplikowany proces przemysłowy i ostatecznie ma niewiele wspólnego z aromatycznymi ziarnami. Najlepsza kawa do firmy to kawa w postaci ziaren! Istotny jest właściwy wybór takiej kawy. https://e-szop24.pl/o-nas.html Jej smak jest bowiem między innymi uzależniony od miejsca uprawy. Ważny jest skład gleby, intensywność nasłonecznienia, czy też ilość opadów. Kawa pochodząca z różnych rejonów świata będzie niekiedy smakowała całkowicie odmiennie. Zdecydować się można na ziarniste kawy do firmy tak zwane single origin bądź też mieszanki stanowiące kompozycję ziaren z różnych regionów. Warto przed zakupem wypróbować rozmaite smaki lub ewentualnie skonsultować się z pracownikami, którzy są najbardziej biegli w tej dziedzinie. Bardzo ważny jest również sposób wypalania ziaren kawy. Ma to istotny wpływ na ostateczny smak, aromat, a także zawartość kofeiny. Podstawowa zasada wypalania kawy polega na tym, że poziom kofeiny się zmniejsza w miarę zwiększania stopnia prażenia. Bardziej wypalona, ciemniejsza kawa na pewno straci więcej swojego indywidualnego smaku związanego z pochodzeniem. Kawy jaśniejsze będą miały charakterystyczny kwaskowaty posmak. Wszystko tak naprawdę jest kwestią gustu, ale z pewnością kawa do firmy powinna być starannie dobierana z uwzględnieniem wielu informacji na jej temat.

Wygodne przygotowanie smacznej kawy w biurze, czyli inwestycja w odpowiedni sprzęt

O ostatecznym aromacie, właściwościach i smaku kawy decyduje także sposób jej przyrządzania. Kawę w biurze powinno przygotowywać się szybko i w sposób nieskomplikowany. Trzeba mieć też na względzie to, że w większych biurach dzienny popyt na kawę może być dość spory. Żaden pracodawca nie chciałby zapewne, by jego pracownicy wykazywali się dość czasochłonnymi umiejętnościami zaparzania perfekcyjnej kawy. Z tego względu wszelkie mało pojemne zaparzacze w stylu french press, kawiarki, czy też ekspresy przelewowe albo kolbowe ekspresy ciśnieniowe nie są w biurze najlepszym rozwiązaniem. Dość popularna zwłaszcza w mniejszych biurach jest kawa do firmy w postaci kapsułek stosowanych w specjalnych ekspresach. Jest to co prawda dość tanie rozwiązanie, ale kapsułki zawierają gotową kawę mieloną i ich skład nie zawsze jest oczywisty. Zdecydowanie najlepszą i najbardziej praktyczną opcją będzie zainwestowanie w wysokiej jakości ekspres ciśnieniowy z wbudowanym, automatycznym młynkiem. Po naciśnięciu jednego przycisku pracownicy mogą cieszyć się doskonale zaparzoną kawą na rozmaite sposoby. W tego typu ekspresach wybrać można poziom intensywności napoju oraz jego ilość. Ekspres ciśnieniowy nie tylko mieli kawę, ale także podgrzewa wodę. Niektóre z nich można bezpośrednio podłączyć do ujęcia wody. Specjalna dysza idealnie spienić mleko i usatysfakcjonuje wszystkich wielbicieli aromatycznego cappuccino. Najbardziej praktyczne ekspresy zaopatrzone są w tak zwane cappuccinatore, czyli gumową rurkę, którą podczas przyrządzania kawy umieszcza się w kartoniku z mlekiem. Czyszczenie takich ekspresów często odbywa się automatycznie, a codzienna pielęgnacja polega jedynie na opróżnianiu pojemnika z fusami. Wysokiej jakości ekspres ciśnieniowy jest w stanie swobodnie sprostać nawet sporym popytowi na kawę w przeciągu długiego dnia pracy. W nowoczesnych kuchniach firmowych najlepiej prezentują się modele w opcji do zabudowania.